Meteen naar de inhoud

Voeding

Rauwe voeding

Vers vlees

Wij voeren rauw vlees; kant en klaar gemalen complete vleesvoeding. Vers ingevroren in rollen of hamburgers.
Hoewel wij voorstander zijn van deze meer-natuurlijke voeding, verplichten wij nieuwe pupeigenaars niet om ditzelfde te geven. Je kunt een pup (of oudere hond) gewoon overzetten op brokken, of brok en vlees combineren.

Waarom vlees? De voordelen die wij oa merken: Het is een meer natuurlijkere voeding, compleet, minder vulmiddelen (dus minder poep), zorgt voor een beter darmbioom (dus betere weerstand), zorgt voor een glanzende, niet vettige vacht.
Daarnaast komen ook steeds meer positieve resultaten uit onderzoeken. Zoals de positieve uitwerking op gedrag, door een verbetering van het darmbioom (voldoende goede darmbacteriën), en de meer rustige groei die je bij vleesgevoerde pups ziet.

Naast rauwe voeding geven wij af en toe supplementen. Ook deze hebben we met zorg uitgezocht. Kijk eens op de website van Suppdog* of Groene Os.
Hiermee ondersteun je de gezondheid van je hond, bijvoorbeeld met probiotica; bij ziekte, spijsverteringsproblemen, bij irritaties, jeuk, allergieën of na een antibioticakuur.
*dit is affiliate link, dit doen wij omdat wij zelf zeer tevreden zijn over meerdere producten van hen.

Barf en kvv

Je kunt rauwe voeding grofweg in twee categorieën opdelen. Het eerste is barf (bones and raw food); hierbij ga je zelf de voeding voor je hond samenstellen; vlees, organen, botten en toevoegingen. Je zult begrijpen dat je je goed moet inlezen en verdiepen. Ook kost het meer tijd om alles te verzamelen en kost het flink wat ruimte in je vriezer. Toch is dit een fantastische manier van voeren voor je hond!

Wil je wel alle voordelen van rauwe vlees voeding, maar net als wij, met meer gemak? Geen probleem! Er zijn tegenwoordig een heleboel merken kvv (kant en klare vermalen rauwe voeding), die verkocht worden als bevroren “worsten” of hamburgers.
Meer over de verschillende merken, én een hoop andere informatie, kun je oa lezen op de website van Voerwijzer.

Waarom rauwe voeding

Ik zal het voor de leesbaarheid nu hebben over ‘vlees’, realiseer je wel dat complete rauwe voeding bestaat uit vlees, bot en orgaan, aangevuld met oa groente, vis en ei. Alleen dán is het complete voeding en goed voor je hond.

Eerst een vraag: zou jij zelf iedere dag enkel bewerkt, verhit, gedroogd, kant en klaar, geperst voedsel willen eten?

We weten ondertussen dat een gevarieerde voeding voor óns erg belangrijk is. Dit geld ook voor dieren. Een hond die vlees krijgt heeft een rijker ‘darmbioom’; dus veel verschillende goede bacteriën. Deze zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Niet alleen voor de vertering, maar ook tegen ziektes, parasieten (oa giardia) en aandoeningen (zoals eczeem-achtige klachten). In verschillende studies is er relatie aangetoond tussen darmbioom (darmflora) en gemoedstoestand (uit het boek ‘The forever dog’).

Weetje: Onderzoek naar de oudste honden (20+ jaar!) laat zien dat zij natuurlijker gevoerd zijn, veel buiten waren en veel beweging kregen (uit ‘the forever dog’)

De groei van vlees gevoerde honden is doorgaans rustiger en stabieler dan bij brok gevoerde honden. Uiteraard moet je goed kijken welke merken je gaat voeren, met welke calcium en fosfor waardes. Gelukkig is daar oa op internet genoeg over te vinden. Wanneer je meerdere smaken en evt verschillende merken voert (niet alleen de goedkoopste variant) zal dat helemaal goed zitten. Uiteraard is te veel voeren, ook bij vlees, gewoon niet handig. Een rustige groei is veel beter en kan groeipijnen voorkomen.
Hoeveelheden om te voeren in het kort: Een pup van 8 weken mag meestal 6-10% van zijn lichaamsgewicht aan vlees eten per dag (verdeeld over bv 4 voedingen). Dus een pup van 8 kilo mag ca 600-700 gr vlees per dag. Haal daar iets vanaf voor beloningskoekjes die hij krijgt.
Dit wordt langzaam afgebouwd naar 2-3% van het lichaamsgewicht aan voeding voor een volwassen hond, eenmaal of tweemaal per dag. Voer op het oog! En het hoeft niet iedere dag precies dezelfde hoeveelheid te zijn.

Ik denk niet dat er een brok versus vlees discussie moet zijn. Beide hebben voor en nadelen. Ik denk dat iedereen zich in moet lezen, goed naar zijn hond moet kijken, en doen wat het beste past. Of dat nou brok is, vlees, of een combinatie van die twee.

Wat voeren wij

Onze honden krijgen grotendeels kvv te eten. Kant en klaar gemalen complete rauwe vleesvoeding, verpakt in rollen (worsten).
Wij voeren Natuur en dier puur, Darf en Carnibest. Op zich is dit compleet en volledige voeding. Wat we verder voeren is dus extra; als afwisseling, voor de smaak of extraatjes als aanvulling voor de gezondheid (zoals gepureerde groentemix, een sardientje of een ei).

Naast de kvv krijgen zij soms supplementen, zoals producten van De groene os of van Suppdog.

Ook krijgen ze gepureerde groenten. Zoveel verschillende soorten als mogelijk, aangevuld met beetjes fruit, kruiden, yoghurt en soms wat toevoegingen. Dit wordt in grote ijsblokvormpjes ingevroren en bewaard in de vriezer.

Voor de training gebruiken we gedroogde long en andere delen, vaak zelf klein geknipt. Ook stukjes rauwe groente, bessen, appel, gekookt ei gaan er graag in. We hebben dan ook niet echt kieskeurige eters 😉