Ga naar de inhoud

Puppyperiode bij ons

Een kijkje bij ons in die 8 fantastische weken

Eerste weken

De pups groeien op in onze woonkamer. Een tijd van veel slapen, drinken en groeien. Moeders moet natuurlijk ook even wennen in het begin en heeft veel aandacht en rust nodig.

De pups worden goed gemonitord en dagelijks gewogen. Ook moederhond houden we goed in de gaten.
We wachten nog even met veel bezoek. Wel houden we nieuwe puppy eigenaars vanaf dag 1 op de hoogte met foto’s en filmpjes.

En natuurlijk worden ze al wel veel geknuffeld!

ENS & ESI

ENS/Early neurological stimulation houdt in dat de pups geprikkeld worden om zo de natuurlijke vermogens van honden te verbeteren. Tussen dag 3 en 16 worden ze blootgesteld aan milde vormen van stress, zoals het kietelen van de voetzooltjes met een wattenstaafje, maar ook horizontale en verticale houdingen. Het is onderzocht dat deze pups als volwassen honden een betere weerstand tegen stress hebben dan niet geprikkelde nestgenoten.

De voordelen zijn dus gevonden, maar in herhaalde onderzoeken niet blijvend bewezen (ook niet weerlegd). De korte prikkelingen (3-5 sec) zijn echter zonder gevaar en kosten weinig tijd. Daarnaast zorgt het ervoor dat iedere pup bewust even apart gehanteerd wordt en dat is alleen maar positief! Daarbij worden de meeste prikkelingen door de normale dagelijkse hantering automatisch ook al gegeven. Daarom nemen wij de ENS oefeningen grotendeels mee in de dagelijkse handelingen.

ESI staat voor Early scent introduction. Hierbij worden er verschillende geurtjes aangeboden. De pup kiest zelf of hij deze wil onderzoeken of er juist bij weg wil. Denk aan dingen als gras, wol, fruit, lavendel, etc. Ook dit stimuleert een goede ontwikkeling.
Inclusief het wegen komen alle pups dus altijd minstens drie maal daags bewust in handen, zo voorkomen we dat telkens dezelfde pup gepakt en geknuffeld wordt.

3 weken oud

Rond 3 weken ontwikkelen de pups een schrikreactie. Ze hebben echter nog geen angst en staan overal nog voor open. Hierdoor herstellen ze snel van het schikken en worden de pups niet angstig.
Ze kunnen nu horen en zien en de wereld in zich op beginnen te nemen. Dit is dus de perfecte tijd om geluiden te introduceren; van stofzuiger tot vallende voerbak, van geblaf tot muziek en gekke geluiden. Hier in huis komt alles wel voorbij.

Ook worden de pups af en toe een korte periodes gescheiden van de rest van het nest. Deze individuele tijd is belangrijk om een band op te bouwen met mensen. Dit helpt ze straks als ze naar hun nieuwe huis gaan. Daarnaast heeft dit ook een positieve invloed op alleen kunnen zijn; het minimaliseert de kans op verlatingsangst.

tot 8 weken

Pups slapen ontzettend veel en moeten dus ook ruim voldoende rust krijgen. Gelukkig zijn ze wel steeds iets meer wakker en is er ook genoeg tijd om te spelen, knuffelen en socialiseren. Ook komen ze dagelijks buiten in de tuin om heerlijk te spelen en ontdekken.

We laten de pups in de laatste weken vast kennismaken met de buitenwereld door ze af en toe kort mee te nemen. Ze zien andere honden (evt op afstand) en andere dieren, geuren en verkeer. Ze leren de auto vast kennen met korte ritjes. Zo wordt er al van alles normaal, maar ze leren ook vast om óm te gaan met nieuwe situaties en prikkels.

Andere voorbeelden waar we de pups kennis mee laten maken zijn een nagelknipper en borsteltje, verschillende geluiden zoals muziek, een rollende container, vuilniswagen, obstakels zoals krukjes, een tunnel en wiebelplank.

Voeding: Vanaf de 4e week krijgen ze naast de moedermelk ook vlees te eten. Ook laten we ze kennis maken met klein kauwmateriaal en beloningskoekjes.
Natuurlijk wordt alvast een begin gemaakt met de zindelijkheidstraining.

De Raad van Beheer komt de pups chippen en er wordt DNA afgenomen (verplicht bij stamboom honden). Met 6 weken krijgen de pups de eerste vaccinatie bij de dierenarts. Het ontwormen gebeurd op het geadviseerde schema (2-4-6-8 weken).

“What is the point of being alive if you don’t at least try to do something remarkable?”