Een klein stuk informatie over gedrag en omgang. Een beetje achtergrond en misschien wel bewustmaking, zodat we niet in oude dominantie patronen van vroeger blijven hangen. Er is genoeg goed leesvoer voor meer verdieping; in zowel achtergrond als training. Die raad ik dan ook zeker aan als je je verder wilt inlezen. En dat gun ik iedere hond 🙂
Want wanneer je je gaat inlezen op internet kom je veel tegen. Her en der ook nog dingen over de oude dominantie theorie (gebaseerd op één onderzoek van een groep gevangen wolven). Gelukkig is er sindsdien veel goed wetenschappelijk onderzoek gedaan en blijkt een vriendelijke, positieve aanpak vele malen beter. Echter; old habbits die hard.
Heel klein stukje geschiedenis: Een hond is geen wolf. Punt. Hoewel men vroeger dacht dat de hond van de wolf kwam, is tegenwoordig bekend dat er een gezamenlijke voorouder is, maar dat het lang geleden al opgesplitst is. Vroeg onderzoek bij gevangen wolven (geen familie van elkaar) leek te laten zien dat een roedel best wat gebruik maakte van dominantie en agressie om de alfa rol. Dat is bij later onderzoek weerlegt; een groep wolven leeft in een vriendelijk evenwicht met natuurlijk respect. Slechts een korte correctie van bv ouders is daarbij normaal. Een roedel is daarbij een groep wolven die familie van elkaar is.
Bij honden is dat echter anders. Er is steeds meer onderzoek naar “wilde” (of wildere) honden. Daarbij is te zien dat honden niet in roedels leven. Ze vormen slechts tijdelijke groepjes, of broer-zus(sen), die een tijdje later weer solitair leven. Wel leven ze in de buurt van, en rondom, andere honden. Vaak op plekken waar voedsel te vinden is. En nu komt het; er is geen ‘alfa hond’ die de baas is! Bij ieder contact is de situatie anders. Gevechten ontstaan enkel om eerste levensbehoeften zoals voedsel. Ook in huis hoeven wij dus niet ‘ik ben de baas’ te spelen. Hoe fijn!
Wij kunnen dus met wederzijds respect, zachte hand en vriendelijkheid een superfijne band met onze hond opbouwen. Het respect en begrip wat wij naar onze honden uitstralen, krijgen wij dubbel terug.
En hoe zit het dan met een dominante hond? Kort door de bocht zijn er twee type honden; de zelfverzekerde en de onzekere. Een zelfverzekerde hond straalt rust uit (wat ook weer een goede uitwerking heeft op andere honden). Deze hond hoeft geen “grote bek” te hebben. Hij is stabiel en evenwichtig, zal niet snel schrikken, snel herstellen én deze hond zal niet snel een conflict hebben.
De onzekere hond wordt nogal eens onterecht als dominant bestempeld. Hij maakt zich groot en kan daarbij veel kabaal maken. Hij vind het spannend om contact te maken. Hij dóet stoer omdat hij zich niet zo voelt…eigenlijk net als bij mensen…
Dit is dan ook de reden om a.een fantastische band op te bouwen met je hond, en b.altijd rustig en respectvol met je hond om te gaan. Een hond die toegeschreeuwd wordt, of op een andere manier bestraft wordt, of die aan de riem gerukt wordt zal júist eerder onzeker worden. En áls hij al onzeker is, kun je het je misschien voorstellen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt waarbij onzekerheid en gedrag enkel verergert.
Daarnaast is zelf rustig en respectvol blijven ook veel beter voor ons! Rust, geduld en vriendelijkheid zijn altijd een betere oplossing dan uit je slof schieten.
En dan nog een ding: al ben jij zo vol liefde en respect naar je hond, de hondentaal leren spreken is niet altijd makkelijk maar wél heel erg belangrijk.
Hierbij gaat het vaak over kleine signalen zoals kort wegkijken, onderweg gaan liggen bij een naderende hond, tongelen, gapen, “whale eyes”. Zeggen deze dingen je niets? Geen probleem; ga je vooral goed inlezen. When we know better, we dó better!
Boekentips: Hieronder een aantal tips, maar er zijn nog vele andere goede boeken natuurlijk.
‘Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans‘ van Martine Burgers en Sam Turner. Heel veel basisinformatie, vooral als je een pup in huis krijgt, vind je in dit boek. Deze is misschien wel het meest uitgebreid en compleet. Er zijn ook andere delen voor oudere honden.
‘Emoties bij honden‘ van Paul de Vos. Mooi boek, prettig leesbaar en eens een andere insteek.
Daarnaast heeft Paul de Vos boeken over jachttraining die aan te bevelen zijn.
‘Easy peasy puppy opvoeding‘ van Steve Mann is een leuke met wat achtergrond en uitleg van oefeningen, inclusief een flinke hap droge engelse humor.
‘Je hond opvoeden‘ van Geert de Bolster met zijn respectvolle connectiemethode
‘Je hond beter begrijpen‘ van Nadieh Kuijten, respectvol boek met een duidelijke missie, mooie omschrijven van hondentaal en -signalen.
‘Kalmerende signalen‘ van Turid Rugaas, een klassieker en must-read eigenlijk