Ga naar de inhoud

Voeding

Rauwe voeding

Vers vlees

Wij voeren rauw vlees; kant en klaar gemalen complete vleesvoeding. Vers ingevroren in rollen of hamburgers.
Hoewel wij groot voorstander zijn van deze meer-natuurlijke voeding, verplichten wij nieuwe pupeigenaars niet om ditzelfde te geven. Je kunt een pup (of oudere hond) gewoon overzetten op brokken, of brok en vlees combineren.

Waarom vlees? Het is de natuurlijkere voeding; compleet, ‘levend’, geen vulmiddelen (dus minder poep), zorgt voor een beter er sterk darmbioom (dus betere weerstand), zorgt voor een glanzende, niet vettige vacht. Voor honden is de afwisseling en smaak een verrijking, net als voor ons wanneer wij genieten van een maaltijd.
Daarnaast komen ook steeds meer positieve resultaten uit onderzoeken. Zoals de positieve uitwerking op gedrag, door een verbetering van het darmbioom (voldoende goede darmbacteriën), en de meer rustige groei die je bij vleesgevoerde pups ziet.

Naast rauwe voeding geven wij regelmatig supplementen. Ook deze hebben we met zorg uitgezocht. Kijk eens op de website van Groene Os en Bio Ron.
Hiermee ondersteun je de gezondheid van je hond, zowel bij gezondheid als bij ziekte, bij spijsverteringsproblemen, bij irritaties, jeuk, allergieën of na een antibioticakuur. Je kunt hen om hulp vragen en ondersteuning.
Of ga naar een goede therapeut die je kan begeleiden, zoals Shelley’s Farm.

Barf en kvv

Je kunt rauwe voeding grofweg in twee categorieën opdelen. Het eerste is barf (bones and raw food); hierbij ga je zelf de voeding voor je hond samenstellen; vlees, organen, botten en wat toevoegingen zoals groente. Je zult begrijpen dat je je goed moet inlezen en verdiepen. Heb je de basis eenmaal onder de knie, dan is het zeker niet moeilijk om te doen.
Ook kost het wel meer tijd om alles te verzamelen en kost het flink wat ruimte in je vriezer. Toch is dit een fantastische manier van voeren voor je hond!

Wil je wel alle voordelen van rauwe vlees voeding, maar net als wij meestal, met meer gemak? Geen probleem! Er zijn tegenwoordig een heleboel merken kvv (kant en klare vermalen rauwe voeding), die verkocht worden als bevroren “worsten” of hamburgers.
Meer over de verschillende merken, én een hoop andere informatie, kun je oa lezen op de website van Voerwijzer.

Waarom rauwe voeding

Ik zal het voor de leesbaarheid nu hebben over ‘vlees’, realiseer je wel dat complete rauwe voeding bestaat uit vlees, bot en orgaan, aangevuld met oa groente, vis en ei. Alleen dán is het complete voeding en goed voor je hond.

Eerst een vraag: zou jij zelf iedere dag enkel ultra-bewerkt, verhit, gedroogd, kant en klaar, geperst voedsel willen eten?

We weten ondertussen dat een gevarieerde voeding voor óns erg belangrijk is. Dit geld ook voor dieren. Een hond die vlees krijgt heeft een rijker ‘darmbioom’; dus veel en veel verschillende goede bacteriën. Deze zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Niet alleen voor de vertering, maar ook tegen ziektes, parasieten (oa giardia) en aandoeningen (zoals eczeem-achtige klachten). In verschillende studies is er relatie aangetoond tussen darmbioom (darmflora) en gemoedstoestand (uit het boek ‘The forever dog’). Er is ook steeds meer bekend over de darm-brein as, zowel bij mensen als bij honden.

Weetje: Onderzoek naar de oudste honden (20+ jaar!) laat zien dat zij natuurlijker gevoerd zijn, veel buiten waren en veel beweging kregen (uit ‘the forever dog’)

De groei van vlees gevoerde honden is doorgaans rustiger en stabieler dan bij brok gevoerde honden. Uiteraard moet je even goed kijken welke merken je gaat voeren, de calcium en fosfor waardes verschillen. Gelukkig is daar oa op internet genoeg over te vinden. Wanneer je echter meerdere smaken en evt verschillende merken voert (niet alleen de goedkoopste variant!) zal dat helemaal goed zitten. Uiteraard is te veel voeren, ook bij vlees, gewoon niet handig. Een rustige groei is veel beter en kan groeipijnen én problemen zoals HD voorkomen.
Hoeveelheden om te voeren in het kort: Een pup van 8 weken mag meestal 6-10% van zijn lichaamsgewicht aan vlees eten per dag (verdeeld over bv 4 voedingen). Dus een pup van 8 kilo mag ca 600-700 gr vlees per dag. Haal daar iets vanaf voor beloningskoekjes die hij krijgt.
Dit wordt langzaam afgebouwd naar 2-3% van het lichaamsgewicht aan voeding voor een volwassen hond, eenmaal of tweemaal per dag. Voer op het oog! En het hoeft niet iedere dag precies dezelfde hoeveelheid te zijn.

Ik denk niet dat er een brok versus vlees discussie moet zijn. Beide hebben voor en nadelen. Ik denk dat iedereen zich in moet lezen, goed naar zijn hond moet kijken, en doen wat het beste past. Of dat nou brok is, vlees, of een combinatie van die twee.

Wat voeren wij

Onze honden krijgen grotendeels kvv te eten. Kant en klaar gemalen complete rauwe vleesvoeding, verpakt in rollen (worsten).
Wij voeren Natuur en dier puur, Darf en Carnibest. Op zich is dit compleet en volledige voeding. Wat we verder voeren is dus extra; als afwisseling, voor de smaak of extraatjes als aanvulling voor de gezondheid (zoals gepureerde groentemix, een sardientje of een ei).

Naast de kvv krijgen zij soms supplementen, zoals producten van De groene os of van Bio Ron. Denk hierbij aan Bokashi, Veendrenk, spirulina of kelp, vis-, algen- of krill olie, etc. Dit krijgen ze niet het hele jaar door allemaal, maar juist op en af/af en toe/ of als kuurtje.

Ook krijgen ze gepureerde groenten. Zoveel verschillende soorten als mogelijk, aangevuld met beetjes fruit, kruiden, noten (geen walnoot of macadamia), yoghurt en soms wat toevoegingen. Dit wordt in grote ijsblokvormpjes ingevroren en bewaard in de vriezer.

Als beloningskoekjes en voor training gebruiken we vaak gedroogde long, klein geknipte stukjes gedroogde pens of gevriesdroogd vlees. Hier zitten geen vervelende toevoegingen zoals granen, bijproducten en E stoffen. Veel van deze dingen zijn ook in handige potten te krijgen, maar zijn dan wat duurder. Ook krijgen ze hier stukjes groente zoals broccoli stelen en wortel, of bessen, stukjes appel of gekookt ei als beloningskoekje. Supergezond!
Zelf koekjes voor ze maken is ook erg leuk. Er staan genoeg gezonde recepten op internet en in sommige boeken.

Hieronder zie je voorbeelden van onze voeding. We pureren rauwe groenten (nooit ui en prei, en bonen altijd gekookt), wat fruit, soms ei of yoghurt, en vriezen dit in handige blokjes in. Dit is echter niet alleen voor vleesgevoerde honden waardevol, ook brok-eters zouden hier ontzettend van profiteren. Geef dit gerust een paar keer per week.
Op de foto met de voerbak zie je een hele maaltijd voorbeeld: vleesmix, ei, sardines en een schepje Bakashi (Bio Ron), maar iedere maaltijd ziet er weer anders uit!

Als verrijking (om langer bezig te zijn) krijgen onze honden soms hun maaltijd op een ingevroren likmat of grote kong (of variatie daarop).